Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Zoönomic Futures is een event in een serie waarin de belangrijkste thema's van Multispecies Urbanism worden verkend, het thema van de Nederlandse bijdrage van dit jaar aan de Architectuurbiënnale van Venetië. In haar lezing zal Janna notities, denkwerk, opnames en verhalen uit haar evoluerend onderzoeksproces verweven. De reis omvat het luisteren naar dolfijnen, het ‘bonden’ met maïs, het worden van een aardworm, het denken met zeewier en het samenwerken met grond.

Dolfijnen die Engels leerden spreken met hun blaasgaten

Janna zal beginnen bij haar ontmoeting met een uniek geluidsarchief met opnames van een wetenschappelijk communicatie-experiment tussen soorten, waarbij dolfijnen naar verwachting Engels leerden spreken met hun blaasgaten. De ontmoeting brengt haar ertoe om de transformerende rol van geluid en luisteren, en meer expliciet het luisteren als een vorm van samenwonen, in een vloeiende en dynamische omgeving te verkennen.

Janna Holmstedt

Janna Holmstedt, PhD, maakt deel uit van het postdisciplinaire en meer dan menselijke geesteswetenschappelijke onderzoeksnetwerk The Posthumanities Hub (KTH Royal Institute of Technology en Linköping University). Haar werk onderzoekt ingewikkelde kwesties zoals multispecies relations, interspecies communications en de intra-actie van lichamen, omgevingen en technologie en omvat op geluid gebaseerde installaties, participatieve performances, mixed media wandelingen, story telling, mapping, schrijven en samenwerkingsprojecten. Holmstedt's proefschrift, Are You Ready for a Wet Live-In? Explorations into Listening (Lund University, 2017), richt zich op hoe geluid en luisteren, in een visueel gedomineerde cultuur nieuwe relaties kunnen bemiddelen in een meer dan menselijke leefwereld en een gevoel van zorg en verbondenheid kunnen genereren. Het wijkt af van de geluidsarchieven van de Amerikaanse neurofysioloog John C. Lilly, die in de jaren vijftig en zestig controversiële wetenschappelijke communicatie-experimenten met dolfijnen uitvoerde. Haar huidige werk omvat de relatie mens-bodem, de bodemwaarde, de volkstuinbeweging en de teelt van maïs. Holmstedt is uitgenodigd voor internationale Artists-in-Residence-programma's zoals het Bemis Center for Contemporary Arts in de VS, NIFCA in Estland, HIAP en Sumu in Finland, TCG Nordica in China en Kunst: raum sylt quelle in Duitsland. Onlangs is haar werk onder andere getoond op tentoonstellingen en festivals in het Scandinavian Centre, Jingdezhen, China, Moderna Museet, Stockholm, Intonal Exprimental Music Festival en Inter Arts Centre, Malmö.

datum
21/02/2020
tijd
17:00 – 18:30
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Guus Beumer, artistiek directeur Het Nieuwe Instituut
Francien van Westrenen, Hoofd Agentschap, Het Nieuwe Instituut
Afaina de Jong, architect en onderzoeker; Debra Solomon, kunstenaar en onderzoeker
Richard Niessen
RNDR
InnaVisions
Meeusontwerpt
Laura Pappa, Robert Milne
Juan Arturo García
Caroline Nevejan, Chief Science Officer City of Amsterdam; Huda AbiFarès, grafisch ontwerp en co-editor
Mike Emmerik, Simone Rots, Independent School for the City
Lada Hršak, Bureau LADA; Chiara Dorbolò en Daphne Bakker, Failed Architecture; Tymon Hogenelst en Jesse van der Ploeg, Studio Wild