Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

“Verander jezelf om de wereld in stand te houden.” Zo luidt volgens bioloog en publicist Arjen Mulder de leefregel van de plant. Mulder schreef een hoogst origineel en belangwekkend boek Vanuit de plant gezien (Arbeiderspers, 2019) dat precies doet wat het belooft: je de wereld te laten zien door de ogen van de plant. Het empathische vermogen om je te verplaatsen in een ander is een van de belangrijkste eigenschappen voor samenleven. Het maakt dat we onszelf in relatie tot de ander kunnen ervaren. Mulder doet daar nog een schepje bovenop door zich te verplaatsen in een plant en zo niet alleen meer begrip en waardering te creëren voor de architectonische constructie die deze is, maar ook voor de noodzaak van een interactie tussen mens en plant.

Arjen Mulder gaat in gesprek met de kunstenaar Zheng Bo uit Hong Kong die – in zijn eigen woorden – in 2013 door planten, insecten en aarde tot actie werd opgeroepen om te voorkomen dat een door planten begroeide plek in Shanghai zou worden platgebulldozerd om een plein te worden voor human-only concerts. Sinds dat moment maakt hij videowerken, tuinen en tekeningen die spreken over de relatie tussen mens en planten. Brigitte van der Sande, onafhankelijk curator en initiatiefnemer van Other Futures, modereert het gesprek. Zij werkt momenteel aan de tweede editie van Other Futures rond de vraag “How to Create Multispecies Communities?”

Voor de gelegenheid is het hoofdstuk ‘Leven als een plant’ door Paul Vincent in het engels vertaald en door Rully Irawan vormgegeven. Deze editie wordt gratis ter beschikking gesteld aan de aanwezigen.

Arjen Mulder

Arjen Mulder is bioloog en publicist. Zijn essays kenmerken zich door een combinatie van onderzoek en vaak speculatieve interpretaties daarvan. Mulder behandelt een wijd scala aan onderwerpen waarin hij zich van meerdere disciplines bedient: biologie, mediatheorie, antropologie en literatuur.

Zheng Bo

Zheng Bo woont en werkt op het eiland Lantau in Hongkong. Hij wijdt zijn werk aan de manieren waarop verschillende dier- en plantensoorten als het ware in elkaar weerklinken wanneer ze samenleven. Hij bestudeert het verleden en verbeeldt zich de toekomst vanuit de perspectieven van zowel mensengemeenschappen als planten die worden gemarginaliseerd of afwijken van de norm. In het tijdperk waarin we de door mensen veroorzaakte uitstervingsgolf van het Antropoceen meemaken zet Zheng zich in voor ecologische wijsheid die deze gebeurtenis overstijgt. Voor het kweken van zulk multispecies bewustzijn maakt hij gebruik van eco-queer films, aangeplante politieke slogans en de aanleg van onkruidentuinen.

Brigitte van der Sande

Brigitte van der Sande is kunsthistoricus en onafhankelijk curator, gevestigd in Nederland. Ze benadert internationale culturele onderwerpen op een interdisciplinaire manier en zoekt naar nieuwe verbindingen tussen verschillende werelden en publieksgroepen. Naast het opzetten van eigen initiatieven, zoals Other Futures werkt van der Sande als freelance curator en fondsenwerver voor kunstinstellingen, culturele organisaties en publieke instellingen.

datum
18/06/2021
tijd
16:00 – 17:30
taal
Engels
 
toegang

Gratis event, aanmelden via deze link

Guus Beumer, artistiek directeur Het Nieuwe Instituut
Francien van Westrenen, Hoofd Agentschap, Het Nieuwe Instituut
Afaina de Jong, architect en onderzoeker; Debra Solomon, kunstenaar en onderzoeker
Richard Niessen
RNDR
InnaVisions
Meeusontwerpt
Laura Pappa, Robert Milne
Juan Arturo García
Caroline Nevejan, Chief Science Officer City of Amsterdam; Huda AbiFarès, grafisch ontwerp en co-editor
Mike Emmerik, Simone Rots, Independent School for the City
Lada Hršak, Bureau LADA; Chiara Dorbolò en Daphne Bakker, Failed Architecture; Tymon Hogenelst en Jesse van der Ploeg, Studio Wild