Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Een jaar later dan gepland, vindt op 20 mei 2021 de opening plaats van het Nederlandse paviljoen op de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia. Covid-19 is nog niet uitgewoed en om die reden heeft Het Nieuwe Instituut besloten geen bezoekers uit te nodigen voor de opening in Venetië. Dat heeft ons ook de gelegenheid gegeven na te denken over een hybride opening die recht doet aan de thematiek, aan de inzet van alle betrokkenen en die vrij toegankelijk is.

Daarom komt Venetië op 20 mei naar u toe, vanaf 12 uur in een digitaal openingsprogramma met: demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven, Urban Director Amsterdam Mavis Carrilho, Guus Beumer, Francien van Westrenen, Afaina de Jong, Debra Solomon, Caroline Nevejan, Mike Emmerik, Simone Rots, Lada Hršak, Chiara Dorbolò, Daphne Bakker, Tymon Hogenelst, Jesse van der Ploeg, Mistah Isaac, Sirishkumar Manji, Reinier van Houdt.

Who is We?

Als antwoord op de centrale vraag 'How will we live together?' presenteert Het Nieuwe Instituut Who is We? samen met architect Afaina de Jong en kunstenaar Debra Solomon.

Wie bedoeld wordt met ‘we’, wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd of vanuit een zeer eenzijdig perspectief bekeken. In deze tijd, waarin sociale en ecologische urgenties om onmiddellijke actie en zorg vragen, is het van fundamenteel belang dat ‘we’ een nog meervoudiger voornaamwoord wordt. Het woord ‘we’ zou alle mensen moeten omvatten en meer-dan-mensen zoals de bodem, planten, dieren en microben. Hoewel dit besef richting zou moeten geven aan al het menselijk gedrag, gaat de presentatie Who is We? in op de urgentie voor architecten en stedenbouwkundigen om zich in te zetten voor deze meervoudigheid. Het paviljoen is dan ook een krachtig pleidooi tegen homogeniteit en monocultuur: verschil en meervoudigheid zijn een voorwaarde voor rechtvaardige, weerbare steden en samenlevingen.

Programma

  • 12:00 – Officiële opening van het paviljoen door demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven. Introductie door Guus Beumer, commissioner en Francien van Westrenen, curator van het pavilioen. Presentatie van Values for Survival, de onderzoeksprogrammering opgezet in samenwerking met gemeente Amsterdam, door Mavis Carrilho, Urban Director Amsterdam en Caroline Nevejan, Chief Science Officer van de gemeente Amsterdam. Presentatie van The Polder of Babel: a Superdiverse City in the Antropocene in samenwerking met de gemeente Rotterdam, door Mike Emmerik en Simone Rots, Independent School for the City Rotterdam.
  • 13:00 – Space of Other door Afaina de Jong, compilatie.
  • 14:00 – Multispecies Urbanism door Debra Solomon, compilatie.
  • 15:00 – Presentatie van de ontwerpteams die i.s.m. Stimuleringsfonds Creatieve Industrie geselecteerd zijn om hun onderzoeksvoorstel uit te werken als deel van het programma: Failed Architecture, Bureau LADA en Studio Wild
  • 16:00 – Achtergronden van de community of The Polder of Babel: a Superdiverse City in the Antropocene en de werkwijze van de Independent School for the City met Mike Emmerik
  • 17:00 – Presentatie Values for Survival –Tuning to Rhythm, Cahier 3 met een interview door Farid Tabarki, videoimpressie door Steven Elbers afgewisseld met een online improvisatie door Mistah Isaac (gitaar, zang), Sirishkumar Manji (tabla, zang), Reinier van Houdt (piano) op basis van Indiase, Afrikaanse, Amerikaanse en Europese ritme tradities. Met dank aan Source Elements voor muzikale ondersteuning.

Digitale expositie

Mede vanwege Covid-19 is besloten om naast een fysieke ook een digitale expositie te maken. Dit platform, ontworpen door RNDR op basis van de grafische identiteit die Richard Niessen ontwikkelde voor Who is We?, presenteert alle aanwezige werken in het paviljoen in een digitale setting. Het openingsprogramma vindt plaats op dit platform, dat op 20 mei vanaf 12.00 toegankelijk is voor publiek. 

datum
20/05/2021
tijd
12:00 – 18:00
taal
Engels
 
toegang

Aanmelden via Eventbrite

Guus Beumer, artistiek directeur Het Nieuwe Instituut
Francien van Westrenen, Hoofd Agentschap, Het Nieuwe Instituut
Afaina de Jong, architect en onderzoeker; Debra Solomon, kunstenaar en onderzoeker
Richard Niessen
RNDR
InnaVisions
Meeusontwerpt
Laura Pappa, Robert Milne
Juan Arturo García
Caroline Nevejan, Chief Science Officer City of Amsterdam; Huda AbiFarès, grafisch ontwerp en co-editor
Mike Emmerik, Simone Rots, Independent School for the City
Lada Hršak, Bureau LADA; Chiara Dorbolò en Daphne Bakker, Failed Architecture; Tymon Hogenelst en Jesse van der Ploeg, Studio Wild