Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In de context van Who is We?, de Nederlandse bijdrage aan de 17e Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia geeft Caroline Nevejan, Chief Science Officer van de Gemeente Amsterdam vorm aan het parallelle publieke onderzoeksprogramma. Onder de titel Values for Survival presenteert Nevejan met een grote groep (internationale) wetenschappers, ontwerpers en beleidsmakers een programma, waarin waarden voor het vormgeven van de nieuwe toekomst worden verkend.

 

In een nieuwe vorm, als gevolg van de maatregelen omtrent de coronacrisis, zal het onderzoeksprogramma Values for Survival het denken en design verkennen waarmee we in de huidige tijd van onzekerheid en onwetendheid kunnen leven en overleven. De inhoud wordt grotendeels en waar mogelijk ontsloten in dit online dossier via een serie artikelen en cahiers. Het redactioneel ontwerp van de cahiers wordt ontwikkeld door Huda AbiFarès en Caroline Nevejan.

Caroline Nevejan over Values for Survival:

Wanneer mensen bepaalde waarden delen, bewegen zij in eenzelfde richting terwijl zij tegelijkertijd op hun eigen manier leven. Waarden stellen ons in staat door complexe landschappen van hedendaagse steden te navigeren. Waarden zijn een drijvende kracht achter motivatie en samenwerking. Waarden functioneren in clusters en vertegenwoordigen concepten die mensen bewust of onbewust kennen – de waarden die men toekent aan het begrip ‘mens’ staan bijvoorbeeld in relatie tot het begrip ‘natuur’. Waarden definiëren talen en culturen, ze definiëren infrastructuren en architecturen en ze weerspiegelen onze opvattingen over menselijk en niet-menselijk leven. Waarden staan aan de basis van onderzoek, beleid en ontwerp en zijn als zodanig van vitaal belang voor het floreren van de synergie van verschillende soorten kennis. Waarden sturen ons bij – op verschillende niveaus en in verschillende contexten – in de richting van welzijn en overleven.

Cahier 1, 2 & 3

Bekijk op deze pagina Cahier 1: Values for Survival, Cahier 2: The Venice Exploratorium en Cahier 3: Tuning to Rhythm.

Waarden, kennis en relaties, de sleutels voor omgevingsvisies

Lees het gesprek over de ontwikkeling van de gemeentelijke omgevingsvisies dat plaatsvond in het kader van het symposium Meerstemmige Steden, op 26 maart 2020.

Samen leren van de Omgevingswet

Gemeentelijke denkers en doeners kwamen bij elkaar om van gedachten te wisselen over de ruimtelijke en democratische mogelijkheden en moeilijkheden op het gebied van de Omgevingswet.

The Venice Exploratorium

Cahier 2

Cahier 2 bevat de resultaten van de 15 research tracks van het Exploratorium van Venetië, dat in juli en augustus 2020 plaatsvond, met de hoofdvraag 'Hoe kunnen we intuïtie en ervaringen delen met mensen die we niet kennen en niet kunnen ontmoeten?'

Meerstemmige Steden

Een online symposium over de toekomst van de stad en de noodzaak om fundamenteel anders over de waarden achter stadsontwikkeling te denken, op 26 maart 2020.

Guus Beumer, artistiek directeur Het Nieuwe Instituut
Francien van Westrenen, Hoofd Agentschap, Het Nieuwe Instituut
Afaina de Jong, architect en onderzoeker; Debra Solomon, kunstenaar en onderzoeker
Richard Niessen
RNDR
InnaVisions
Meeusontwerpt
Laura Pappa, Robert Milne
Juan Arturo García
Caroline Nevejan, Chief Science Officer City of Amsterdam; Huda AbiFarès, grafisch ontwerp en co-editor
Mike Emmerik, Simone Rots, Independent School for the City
Lada Hršak, Bureau LADA; Chiara Dorbolò en Daphne Bakker, Failed Architecture; Tymon Hogenelst en Jesse van der Ploeg, Studio Wild